Rozhodovanie o investícii Kronospanu v Prešove je v závere

12.05.2003 Celý región

Verejným rokovaním 4. apríla v Prešove sa dostalo do záveru rozhodovanie o výstavbe nového technologického celku na výrobu vláknitých dosák typu MDF v tunajš...
Verejným rokovaním 4. apríla v Prešove sa dostalo do záveru rozhodovanie o výstavbe nového technologického celku na výrobu vláknitých dosák typu MDF v tunajšom areáli Kronospan Slovakia, s. r. o.. Investícia za vyše tri miliardy Sk by podľa predstáv investora, nadnárodnej spoločnosti Kronospan Holding mala byť v skúšobnej prevádzke v závere tohto roka. K súčasným 300 zamestnancom by malo pribudnúť jej spustením 100.

Od svojho vstupu do firmy na spracovanie dreva v Prešove, bývalého Drevokombinátu Šariš, Kronospan Holding investoval už vyše 1 miliardu Sk, a to aj do technológií na znižovanie negatívneho vplyvu produkcie na životné prostredie. Konateľ prešovskej spoločnosti Dušan Šnajder tak reagoval na výhrady zástupcov občianskeho združenia (OZ) Zdravá obec so sídlom v Ľuboticiach, ktoré vzniesli na prezentácii záverov správy o posúdení vplyvu zamýšľanej stavby na životné prostredie.

Šnajder povedal, že pred troma rokmi urobili druhý stupeň odprašnenia výroby. Okolo areálu tiež vysadili do 1500 malých stromčekov ako biofilter, väčšina z nich sa však \"stratila\".

Podľa výsledkov z rozptylovej štúdie Geofyzikálneho ústavu nie je dobrý súčasný stav hluku z prevádzky, výhľadovo sa však má zlepšiť. Po vyradení z činnosti starej kotolne mali by poklesnúť v ovzduší v priľahlých častiach mesta Prešov a obce Ľubotice hodnoty oxidov uhlíka a síry. Nejasný je stále objem v ovzduší formaldehydu s dráždivými účinkami na pľúca, tráviacu sústavu a kožu, každopádne bude pod prípustnou hladinou. Aktivisti OZ sa obávajú, že hodinová produkcia 16 kg formaldehydu do ovzdušia (ako to uvádza zverejnený investičný zámer) výrazne zhorší stav životného prostredia.

Všetky vznesené pripomienky zašlú na Ministerstvo životného prostredia SR, ktoré po určení oponenta a na základe jeho posudku buď bude s výstavbou súhlasiť alebo nie, prípadne za akých podmienok sa bude môcť stavba realizovať.
(jj)
 

Vyberte región